Author Topic: Please Help!! MFT3, CMS-GE and Incra LS  (Read 1700 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline thedevme

  • Posts: 23
Please Help!! MFT3, CMS-GE and Incra LS
« on: January 09, 2019, 03:53 PM »
I am a new lover of Festool and first-time poster. (darn that felt like I was in a Festool AA group lol)  I got my first hit of the green kool-aid in Oct/Nov and I already have two MFT3 tables, Domino 500, CT36 and just purchased the CMS GE Router Table.  As I was getting excited for the table that comes tomorrow I started to see posts on GE vs VL and using the Incra LS system.  I am sorry if there is a clear post for this but I am trying to figure out if purchase the Incra LS can and how do I use it.  I have found old posts that talk about it but none of them have images as they seem to have been lost when the DB changes happened. Can someone please share how they are using an Incra LS or other similar stuff with an extra MFT3 table or anything in between. Because after coming here I felt like I should have bought the VL instead.  If this has been discussed please point me in the right direction but I have searched the forum for days.  The closest thing I have found is this - https://blog.xuite.net/yyf3576891/twblog/181976280 But this seems super custom.  I would prefer to use my MFT3 table instead if possible or something else.

Festool USA does not pre-approve the contents of this website nor endorse the application or use of any Festool product in any way other than in the manner described in the Festool Instruction Manual. To reduce the risk of serious injury and/or damage to your Festool product, always read, understand and follow all warnings and instructions in your Festool product's Instruction Manual. Although Festool strives for accuracy in the website material, the website may contain inaccuracies. Festool makes no representations about the accuracy, reliability, completeness or timeliness of the material on this website or about the results to be obtained from using the website. Festool and its affiliates cannot be responsible for improper postings or your reliance on the website's material. Your use of any material contained on this website is entirely at your own risk. The content contained on this site is provided for informational purposes only and does not constitute professional advice.



Offline thedevme

  • Posts: 23
Re: Please Help!! MFT3, CMS-GE and Incra LS
« Reply #2 on: January 09, 2019, 06:03 PM »
Thanks @GarryMartin the last two links were actually what I was talking about - I see them saying it can be done but none of the pics are appearing.  The first link is the only one I feel in concept would work but I was hoping that someone actually did it so that verify before spending money.

Offline GarryMartin

  • Posts: 1719
Re: Please Help!! MFT3, CMS-GE and Incra LS
« Reply #3 on: January 09, 2019, 06:12 PM »
Are you referring to using the Incra LS with the CMS GE or with the VL? I personally have the MFT/3 and MFT/3-VL setup with the Incra LS and the Precision Dogs Precision Plate and can confirm it works and is indeed an awesome setup. Mine is paired with the Incra Wonder Fence.


Offline thedevme

  • Posts: 23
Re: Please Help!! MFT3, CMS-GE and Incra LS
« Reply #4 on: January 09, 2019, 07:14 PM »
I am looking for a set up similar to yours but with the GE. I ordered online from toolnut and I don't want to have to return it for the VL.  I was hoping to do a similar setup to yours but with the GE using an extra MFT table or whatever.

Offline simonh

  • Posts: 42
Re: Please Help!! MFT3, CMS-GE and Incra LS
« Reply #5 on: January 10, 2019, 03:22 AM »
I have the MFT/3 CMS-VL and Incra with the precision dogs.  I posted a picture here of my MFT with two CMS-VL based attachments (non Festool tools) that I can rotate the Incra LS 90 degree to switch between them:

http://festoolownersgroup.com/festool-tools-accessories/compatibility-of-mft-and-cms-edge-accessories/msg564911/#msg564911

I think your issue with the CMS GE will be how to attach it to the MFT/3 so it remains parallel to the Incra fence. The CMS-VL attaches to the profile on the MFT and once tightened down is fixed.


Offline GarryMartin

  • Posts: 1719
Re: Please Help!! MFT3, CMS-GE and Incra LS
« Reply #6 on: January 10, 2019, 03:26 AM »
Unfortunately the GE has a different table profile to the MFT/3 and so you cannot connect the two easily.

One of those links discusses uses 80/20 profile aluminium extrusion to create something that you could attach the Incra LS positioner plate to when using the GE, but I haven't seen it done in practice. The other option (which I think I've seen but can't now find) is to put the CMS GE (with legs folded) on a stepped base that also holds a folded MFT/3 and use the base to maintain necessary alignment.

I have the CMS GE as well as the MFT/3-VL and find them useful in different scenarios, but I have only used the Incra LS with the MFT/3-VL.

Offline infer

  • Posts: 16
Re: Please Help!! MFT3, CMS-GE and Incra LS
« Reply #7 on: January 10, 2019, 04:13 AM »
You can easily attach the Incra ls to the CMS GE using a kapex crown stop. As for the MFT/3 GE connection I have no idea.

290491-0

Offline infer

  • Posts: 16
Re: Please Help!! MFT3, CMS-GE and Incra LS
« Reply #8 on: January 10, 2019, 04:18 AM »
Closer view.
 290493-0

Offline Vondawg

  • Posts: 240
Re: Please Help!! MFT3, CMS-GE and Incra LS
« Reply #9 on: January 10, 2019, 05:49 AM »
That’s a great set up!
There are no mistakes....just new designs.

Offline thedevme

  • Posts: 23
Re: Please Help!! MFT3, CMS-GE and Incra LS
« Reply #10 on: January 10, 2019, 10:44 AM »
@infer That is a great setup thank you. What size Incra LS are you using?

Offline infer

  • Posts: 16
Re: Please Help!! MFT3, CMS-GE and Incra LS
« Reply #11 on: January 10, 2019, 11:34 AM »
LS super 24. I am waiting for a second Kapex stop to bridge the two and get more space between the fence and blade.

Offline thedevme

  • Posts: 23
Re: Please Help!! MFT3, CMS-GE and Incra LS
« Reply #12 on: January 10, 2019, 05:43 PM »
LS super 24. I am waiting for a second Kapex stop to bridge the two and get more space between the fence and blade.

When are you getting the 2nd and did you see a pic of this or just something you thought of?

Offline Reiska

  • Posts: 1164
  • Hackers build things, Crackers break them.
Re: Please Help!! MFT3, CMS-GE and Incra LS
« Reply #13 on: January 11, 2019, 04:55 AM »
You can see my Incra LS + MFT-VL setup in the pictures of my sysport build

http://festoolownersgroup.com/member-projects/my-take-on-a-sysport/msg521635/#msg521635

It's mounted with the Precision Plate to the MFT/3 from https://precisiondogs.us/

Love my setup and would have a hard time shelling the excess cash on the extension table for the CMS-GE I have as well to be able to do the crown-stop installation shown above.

The TCO calculation swung me in the VL direction as well as the larger capacity sideways when running my TS55 in the CMS-TS55 module as a table saw.
The sky's the limit in my workshop, literally. [big grin]

Offline thedevme

  • Posts: 23
Re: Please Help!! MFT3, CMS-GE and Incra LS
« Reply #14 on: January 11, 2019, 01:57 PM »
@Reiska Thank you for posting - yea I bought the CE before I realized but looks like I can do similar stuff with the GE and I have an extra MFT3 table so I can get the extra space from that.  I did like some of your other setups you have that I am going to try for ripping narrow stock