Having trouble with your Festool power tool? Well, we're here to help you. Before posting to the forum, give us a chance to diagnose and resolve your issue. In the U.S. and Canada, call us toll-free at 888-337-8600 on Monday-Friday between 8a-5p EST or contact us via email at service@festoolusa.com. For other countries, please visit http://www.festool.com for contact information for your local Festool service department.

Author Topic: Conturo Glue Application Issues  (Read 1330 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Caliper_Mark

  • Posts: 2
Conturo Glue Application Issues
« on: October 31, 2018, 10:46 AM »
Hi, I am having issues with glue application

Generally I use 7/8" banding on 3/4" stock. Today I have been trying to use 1 3/4" banding on 1 1/2" stock. When doing this I am getting very inconsistent application of glue. I have attached an image of the results. You can see the right side is more consistent I suspect this is because I use this area all of the time. I Purged the tool twice today in hopes it was clogged and this would help but that has not been the case.

Any advice is welcome.

Thanks

Festool USA does not pre-approve the contents of this website nor endorse the application or use of any Festool product in any way other than in the manner described in the Festool Instruction Manual. To reduce the risk of serious injury and/or damage to your Festool product, always read, understand and follow all warnings and instructions in your Festool product's Instruction Manual. Although Festool strives for accuracy in the website material, the website may contain inaccuracies. Festool makes no representations about the accuracy, reliability, completeness or timeliness of the material on this website or about the results to be obtained from using the website. Festool and its affiliates cannot be responsible for improper postings or your reliance on the website's material. Your use of any material contained on this website is entirely at your own risk. The content contained on this site is provided for informational purposes only and does not constitute professional advice.


Offline petertheeater

  • Posts: 21
Re: Conturo Glue Application Issues
« Reply #1 on: November 04, 2018, 07:07 AM »
Hi. I sometimes get similar issues when using it on the slowest speed. So I will start off on the white knuckle ride that is speed 2.

Offline Distinctive Interiors

  • Posts: 340
  • Modern Kitchen Specialist
    • distinterior.com
Re: Conturo Glue Application Issues
« Reply #2 on: November 04, 2018, 07:13 AM »
.....So I will start off on the white knuckle ride that is speed 2.

 [thumbs up] That is so true....!

Offline Tim Raleigh

  • Posts: 3535
    • Oakville Cabinetry
Re: Conturo Glue Application Issues
« Reply #3 on: November 04, 2018, 09:47 AM »
Today I have been trying to use 1 3/4" banding on 1 1/2" stock.

How thick is the banding? If it is over 1mm, it may need to be softened so that as it passes the nozzles the glue will adhere to it. I would also turn the heat up, while speed may help, it appears that the glue is not adhering to the banding and may not be hot enough to flow onto the banding as it passes by the nozzles.
tim

Offline Caliper_Mark

  • Posts: 2
Re: Conturo Glue Application Issues
« Reply #4 on: November 06, 2018, 09:51 PM »
Thank you all for your comments.

Unfortunately speed is not a factor, in fact I generally work on speed 2. Temperature, I have raised it to the max in hopes of it helping. Lastly the thickness is super thin .5mm.

The only think I have found to this point in helping at all(but not completely) is use. after struggling through 30-50 ft of poor application The flow is finally about 90% good.

All this to say, I have not found a solution and I am still struggling with it.

Any more advice welcome.

Thanks

Offline denovo

  • Posts: 46
Re: Conturo Glue Application Issues
« Reply #5 on: November 06, 2018, 10:32 PM »
You might have clogged nozzles.  I had a similar issue (not as bad) and I was able to fix it by dumping 1-2 pucks of glue out the bottom of the machine (the colour change procedure).  I figured out I had put glue pucks into the machine along with some saw dust.

Offline Tim Raleigh

  • Posts: 3535
    • Oakville Cabinetry
Re: Conturo Glue Application Issues
« Reply #6 on: December 07, 2018, 06:47 PM »

All this to say, I have not found a solution and I am still struggling with it.

Any more advice welcome.

Thanks

Have you ever purged any glue from the unit i.e. when you change colors etc.?
Might help.
I also periodically clean the glue head and rollers with acetone or paint thinner.
Tim