Having trouble with your Festool power tool? Well, we're here to help you. Before posting to the forum, give us a chance to diagnose and resolve your issue. In the U.S. and Canada, call us toll-free at 888-337-8600 on Monday-Friday between 8a-5p EST or contact us via email at service@festoolusa.com. For other countries, please visit http://www.festool.com for contact information for your local Festool service department.

Author Topic: CT 33 vacuum stops after several seconds  (Read 10323 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bohdan

  • Posts: 864
Re: CT 33 vacuum stops after several seconds
« Reply #30 on: January 26, 2017, 10:15 PM »
Have you considered a faulty thermal sensor.

It sounds like a thermal overload protector.  The questions is, is the protector doing its job of protecting something that is bad or is the protector bad.

The easiest way to find out is to replace it but first you have to locate it.

Festool USA does not pre-approve the contents of this website nor endorse the application or use of any Festool product in any way other than in the manner described in the Festool Instruction Manual. To reduce the risk of serious injury and/or damage to your Festool product, always read, understand and follow all warnings and instructions in your Festool product's Instruction Manual. Although Festool strives for accuracy in the website material, the website may contain inaccuracies. Festool makes no representations about the accuracy, reliability, completeness or timeliness of the material on this website or about the results to be obtained from using the website. Festool and its affiliates cannot be responsible for improper postings or your reliance on the website's material. Your use of any material contained on this website is entirely at your own risk. The content contained on this site is provided for informational purposes only and does not constitute professional advice.


Online Peter Parfitt

  • Magazine/Blog Author
  • *
  • Posts: 3944
    • New Brit Workshop on YouTube
Re: CT 33 vacuum stops after several seconds
« Reply #31 on: January 27, 2017, 12:59 AM »

I haven't taken the housing off yet but I will check the brushes when I do.


If you have not taken the housing off then there is still a chance that you will find a physical obstruction to one of the moving parts - this might be what is triggering the possible thermal cut-out.

@Rip Van Winkle saying that a local repair guy with experience across many brands gives good advice. He will certainly be able to replace the brushes which you should get in advance of seeing him as it would be an ideal time to get him to change them anyway.

Peter

Offline mbs

  • Posts: 38
Re: CT 33 vacuum stops after several seconds
« Reply #32 on: January 27, 2017, 10:33 PM »
Interesting that our gut feelings are polar opposites.

My experience with solid state electronics is that they work or don't.  There's rarely intermittent failure. 

I'm not dismissing the electronic being bad, it just feels to me like something else.


Another thing @mbs should check is the receptacle the vac is plugged into.  I had this happen to us on a jobsite last year and it turned out to be a 95% cracked wire loop on the receptacle lug. It would run till the vibrations /heat opened the circuit .  The odds are against it, but it is another possibility.


Pair of brushes = $40
CT33 electronic = $125
Receptacle troubleshoot = 5-20 minutes. Your cost will vary.

Problem solved.  I'll try to make this short.  I disassembled the vac and couldn't find anything wrong.  It looked brand new inside and didn't have anything unusual going on.  It ran fine at the bench.  I moved it back to the original receptacle and it acted up! 

It turns out the 110V receptical wasn't wired properly and I believed it caused the vac's thermal switch to open.  When diagnosing the problem I tested it in a good receptacle but the switch was probably still hot and overheated quickly so I disregarded the receptacle as a problem. 

Thanks for all your help!

Offline antss

  • Posts: 1453
Re: CT 33 vacuum stops after several seconds
« Reply #33 on: January 27, 2017, 10:54 PM »
Receptacle issue ?

Do I get a cookie ?

Offline Holmz

  • Posts: 4010
Re: CT 33 vacuum stops after several seconds
« Reply #34 on: January 28, 2017, 12:10 AM »
Receptacle issue ?

Do I get a cookie ?

I would give you a whole box of TimTams if it was my vacuum.
I like the mint ones.
http://www.target.com/c/cookies-chips-snacks-grocery-essentials/tim-tam/-/N-54v3eZ4yi8s

Offline mbs

  • Posts: 38
Re: CT 33 vacuum stops after several seconds
« Reply #35 on: January 28, 2017, 11:43 AM »
 [laughing]
Receptacle issue ?

Do I get a cookie ?

Offline antss

  • Posts: 1453
Re: CT 33 vacuum stops after several seconds
« Reply #36 on: January 28, 2017, 02:24 PM »
Glad you got it running without mailing it in.

I like mint cookies too.