Author Topic: Air filtration needed?  (Read 1260 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Wooden nickel

  • Posts: 26
  • Luck wood have it
Air filtration needed?
« on: November 24, 2017, 01:32 PM »
Hello festoolians,
With today’s sales, I have a question.
For everyone that has a shop, and your tools are connected to a dust extractor.
Have you still installed an air filtration unit?
Like a Jet unit.
All my Festool is connected to a dust extractor whether sanding or cutting, and my TS, jointer, planer and bandsaw are connected to my 2hp dust collector.
I am guessing an air filtration unit is not really needed.
I know it wouldn’t hurt to have one, but even on sale the Jet unit at the size I need is $300.

Your thoughts?

Offline Timtool

  • Retailer
  • *
  • Posts: 1014
    • My website
Re: Air filtration needed?
« Reply #1 on: November 24, 2017, 02:56 PM »
I have 4 Festool vacs and a Felder RL160 coupled to my stationary machines, yet I have 2 Jet filters running (the larger one all day, the smaller one above the work bench when I'm sanding by hand)

You'd think I wouldn't need any since all my stuff is professionally coupled to quality DC destined for closed indoor use, but you'd be surprised at the junk you have to blow off every few weeks from the filters. The larger one was down for a few weeks, I really felt the difference in air quality as airborne dust just accumulates over the work hours.

Also for over a year now I exclusively use active charcoal filters on them, lots of rubbish is emitted by some of the products you have to use, and by the panel materials such as formaldehyde. Those filters also take care of that. (We live above the shop and had a baby this year, so I started being extra careful since the pregnancy)
« Last Edit: November 24, 2017, 03:02 PM by Timtool »
BR10, MFK 700, OS 400, ETS EC 150/3, KA 65-plus,TS55R, CT22E, CTLmini, CTL MIDI, CTM 36 AC HD, Kapex KS120, ETS125, ETS150/5, RO150, RO90, CXS-set, T-15+3 set, DTS400, OF900, OF1010, OF2200 set, Carvex PS420 EBQ set, EHL 65, SSU 200, Centrotec installer set, LR32-sys, FS-800, FS-LR-1400x2, domino 500+domino sys, domino 700 XL, Surfix-sys, Sys-box 1, Syslite, LEV-350, Sys-box,MFTB/1-2-4... MFTC, MFSC

Offline J0hn

  • Posts: 116
Re: Air filtration needed?
« Reply #2 on: November 24, 2017, 03:01 PM »
I have the Jet and every time I go to clean the filter I am surprised how dirty it is

When I use my table saw - I *usually* connect it to my dust extractor but there is also an over-the-blade type guard that I never use and the blade will through a little bit of sawdust.

By the way, Amazon currently has it priced at $278
https://www.amazon.com/gp/product/B00004R9LO/ref=oh_aui_search_detailpage?ie=UTF8&psc=1

Offline Wooden nickel

  • Posts: 26
  • Luck wood have it
Re: Air filtration needed?
« Reply #3 on: November 24, 2017, 03:53 PM »
WOW, thanks guys.
I was hoping for advice like this since you have experienced the benefits in your own shops.
So I will take advantage of the sale today and pick one up.
I thought the response would be;  get one since it’s good for your health, but I didn’t imagine the amount of “stuff” that Yous guys say is found in the filters.
Thanks again,
Scott

Offline jobsworth

  • Posts: 5002
  • Does Anyone Know What Time It Is?
Re: Air filtration needed?
« Reply #4 on: November 24, 2017, 10:07 PM »
I have a Jet I can tell the difference when I dont use it.  When I go to the shop in the morning you can see the dust on everything. I have 2 CTs . What I like to do is turn it on when I finish working it has a timer so I turn it on high for 2 hrs. I also   on before I start spraying/ finishing projects
« Last Edit: November 28, 2017, 08:46 AM by jobsworth »

Offline ProCarpenterRVA

  • Posts: 70
Re: Air filtration needed?
« Reply #5 on: November 25, 2017, 03:34 PM »
I hung one in a basement shop last week. We noticed an immediate reduction in the amount of particulate you could see in the afternoon sunshine. Good investment in your health.

Sent from my Pixel XL using Tapatalk